gru 19 2016

Z jakiego materiału kupić menażkę?


Komentarze: 0

Osoby planujące dłuższą wycieczkę turystyczną, powinny pomyśleć o naczyniach turystycznych. Kompletując sprzęt biwakowy, nie można zapomnieć o menażce. Kluczowe jest podczas wybierania naczyń turystycznych to, z jakiego materiału są one wykonane. Wpływa to bowiem na ich trwałość, przewodzenie ciepła oraz na czas przygotowania posiłku, zużycie gazu oraz cenę. Jaki obecnie jest wybór na rynku tego typu przedmiotów?

Menażka – na jakie materiał się zdecydować?
W przypadku aluminiowych menażek można liczyć na niską cenę oraz dostępność. Tego typu naczynia są niezwykle lekkie i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Niestety są podatne na uszkodzenia mechaniczne, łatwo się wyginają i trzeba liczyć się z metalicznym posmakiem jedzenia.

W przypadku menażki ze stali nierdzewnej można liczyć na przystępną ceną, trwałość i brak metalicznego posmaku. Jednakże sporą wadą jest to, że naczynia takie są ciężkie, długo się rozgrzewają i długo stygną.

Naczynia turystyczne z aluminium anodyzowanego są pokryte specjalną powłoką, która zabezpiecza jedzenie przed wnikaniem metalicznego posmaku. Są one lekkie, ale dosyć drogie.

Menażka z tytanu jest bardzo wytrzymała, lekka i dobrze przewodzi ciepło. Zaletą tego typu naczynia jest to, że praktycznie nie reagują one z żadnymi substancjami, a więc można liczyć na brak metalicznego posmaku czy przenikania szkodliwych związków do jedzenia. Dodatkową zaletą jest bardzo szybkie stygnięcie tytanu. Niestety wadą jest wysoka cena.


nastoku : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz